oudere vrijwilligerZweden die in 2010 met pensioen gingen en vijf jaar werden gevolgd door onderzoekers, blijken minder kans op dementie te hebben als zij vrijwilligerswerk doen dan gepensioneerden die dat niet doen. Ouderen die regelmatig als vrijwilliger bezig waren, hadden na vijf jaar opmerkelijk minder concentratieproblemen, konden helderder denken en hadden minder moeite met herinneringen dan de gepensioneerde werknemers die zelden of nooit vrijwilligerswerk deden.

Eén van de in het onderzoek veronderstelde oorzaken heeft een sociaal perspectief. Veel gepensioneerden zien hun sociale netwerk verdampen wanneer ze niet langer werken.
Door vrijwilligerswerk wordt het netwerk weer wat breder. Maar ook fysieke activiteit als gevolg van vrijwilligerswerk wordt gezien als oorzaak van het verminderen van de kans op dementie. Tot slot lijkt de verhoogde activiteit van de hersenen tijdens vrijwilligerswerk een belangrijke reden waarom dementie op oudere vrijwilligers minder vat lijkt te hebben.

De publicatie van het onderzoek is (in het Engels) hier te lezen.

 

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.