Uit onderzoeken naar het effect van vrijwilligerswerk blijkt dat vrijwilligers gezonder zijn en gelukkiger. Maar dat is niet het enige. Er zijn nog veel meer positieve effecten van het doen van vrijwilligerswerk.

1. Vrijwilligers zijn gezonder en leven langer.

Vrijwilligers zijn gelukkiger dan niet-vrijwilligers. Op latere leeftijd is vrijwilligerswerk zelfs beter voor de gezondheid dan sporten en gezond eten. Oudere mensen die vrijwilligerswerk doen blijven langer lichamelijk gezond, zijn geestlijk veerkrachtiger en worden ouder. Daar komt wel bij dat oudere mensen die vrijwilligerswerk doen dat vaak ook al deden toen ze nog jonger waren. De winst voor de gezondheid is dan ook optimaal als je voor je met pensioen gaat je je al waar hebt gemaakt als vrijwilliger.

2. Vrijwilligerswerk werkt beter dan een datingsite.

Ondanks alle sociale netwerken en online datingsites zijn meer mensen eenzaam dan ooit. Onderzoeken laten zien dat een op de drie volwassenen van 45 jaar of ouder eenzaam zijn. Sociale netwerken blijken vooral gebruikt te worden om bestaande relaties te onderhouden. Nieuwe duurzame relaties ontstaan er zelden. Maar het werken met gelijkgestemden die net als jij een goed gevoel krijgen van het ondersteunen van een goed doel creëert het ideale decor om sterke en duurzame relaties te doen ontstaan. Het doen van vrijwilligerwerk met je familie zorgt voor sterkere familiebanden. Kinderen van ouders die vrijwilligerswerk doen worden dan ook weer vaak vrijwilliger.

3. Vrijwilligerswerk is goed voor je carrière.

Mensen die vrijwilligerswerk doen verdienen meer geld. Dat komt omdat de netwerken die mensen tijdens hun vrijwilligerswerk opbouwen tot financieel winst kan leiden.
De socioloog John Hopkins schreef al in 1973 over het belang van “zachte banden”. Zachte banden zijn relaties die net buiten je dagelijkse sociale netwerk zijn ontstaan.
Die relaties zijn zo belangrijk omdat ze je toegang geven tot nieuwe informatie en kansen buiten je eigen bubbel. Dit in tegenstelling tot de informatie uit je eigen netwerk waarvan je het meeste al weet en waar je allemaal in dezelfde vijver vist als het om nieuwe kansen gaat. Vrijwilligerswerk is de ideale manier om nieuwe “zachte relaties” op te bouwen die nieuwe carrière kansen zouden kunnen creëren.

4. Vrijwilligerswerk is goed voor de maatschappij.

Bijna alle sociale en maatschappelijke bedrijven en organisaties kunnen alleen succesvol zijn dankzij vrijwilligers. Achter de schermen van musea, maatschappelijke organisaties, sportclubs, geloofsgemeenschappen, zorginstellingen, bibliotheken, scholen en nog veel meer publieke instellingen zijn vaak meer vrijwilligers dan betaalde krachten aan het werk. Deze organisaties doen hun best om de maatschappij wat mooier te maken. Waar overheden zich terugtrekken houden zij de boel draaiende en daar draag jij als vrijwilliger aan bij. Dankzij jouw vrijwillige inzet wordt de maatschappij een klein beetje mooier!

5. Vrijwilligerswerk maakt je leven zinvoller.

Alhoewel het nooit goed is aangetoond waarom vrijwilligerswerk zo’n positieve invloed op de gezondheid heeft wordt algemeen aangenomen dat het element van zingeving belangrijk is. Als je ‘s ochtend opstaat op een dag dat je vrijwilligerswerk gaat doen heb je er zin in omdat je weet waarom je het doet. De essentie van het doen van vrijwilligerswerk is dat je er niet voor wordt betaald maar dat je het doet omdat je er voldoening van krijgt. Die voldoening komt voort uit het feit dat je iets voor een ander doet. En doordat je dat doet komt er een hormoonstofje vrij dat endorfine heet. Die wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en geeft je een goed gevoel. Wees wel gewaarschuwd als je met vrijwilligerswerk begint. Die endorfine is zwaar, zwaar verslavend.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.