Als het over vergrijzing gaat, gaat het bijna altijd over de kosten ervan. Interessant dat er in 2017 in opdracht van Partij 50 plus een onderzoek is gedaan naar het productief potentieel dat ouderen hebben. Bijvoorbeeld binnen het vrijwilligerswerk.

Nederlanders van alle leeftijden doen massaal aan vrijwilligerswerk. De leeftijdsgroep van 35 tot 55 jaar is relatief de actiefste groep als percentage van de leeftijdsgroep. Dat komt vooral door de grotere betrokkenheid van mensen uit deze leeftijdscategorie bij sport, school en jeugdwerk. Ouderen zijn daarentegen wat vaker actief in levensbeschouwing en in de zorg .

Als je kijkt naar het aantal uren dat vrijwilligers maken, verschuift het zwaartepunt naar ouderen. Vrijwilligers van 55 jaar en ouder maken per jaar aanzienlijk meer vrijwilligersuren dan jongere vrijwilligers. Anders gezegd: 33,1% van de vrijwilligers is 55-plusser, maar deze groep neemt 43,4% van het aantal vrijwilligersuren voor zijn rekening. Wanneer de ‘productie’ van vrijwilligers van 45 jaar en ouder wordt gewaardeerd tegen een vergoeding gelijk aan een minimum loon van € 9 per uur, heeft dit vrijwilligerswerk al een fascinerende waarde van € 9.538.308.000, terwijl de waarde van de vrijwilligersuren van 65- plussers uitkomt op € 3.703.752.000.

Daarnaast voegen oudere vrijwilligers ook specifieke waarde toe met het vrijwilligerswerk dat ze doen voor zichzelf en voor de ontvangende cliënt of organisatie. De toegevoegde waarde van specifiek oudere vrijwilligers bestaat uit levenservaring en contextervaring. De eerste wordt vooral door begunstigden vaak op prijs gesteld en maakt het makkelijker om zich te kunnen inleven in verschillende situaties. Contextervaring binnen het vrijwilligerswerk daarentegen zorgt ervoor dat men veel contacten en ervaringen heeft opgedaan en daardoor veel (politieke) invloed heeft en veel dingen gedaan kan krijgen.

Het hele onderzoek is hier te vinden.

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.