Bijna de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk voor een organisatie of vereniging. Dat staat in een onderzoek van CBS dat in december 2017 uitkwam. De meeste vrijwilligers zetten zich in voor sportverenigingen, scholen, levensbeschouwelijke organisaties en in de zorg. Een kleiner aandeel van de bevolking is actief bij vakbonden en organisaties voor wonen en woonsubsidies, politieke partijen en de sociale hulpverlening. Nederland is Europees kampioen vrijwilligerswerk, zo blijkt uit internationaal onderzoek.

Vooral opleidingsniveau, leeftijd en religieuze betrokkenheid zijn belangrijk voor het doen van vrijwilligerswerk. Hoe hoger de opleiding, hoe meer vrijwilligers. De hoogte van het inkomen of het hebben van een baan maken geen verschil.

Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol bij het doen van vrijwilligerswerk. Zo zijn vooral de middelbare leeftijdsgroepen actief, terwijl 75-plussers het minst vaak vrijwilliger zijn. Ook de mate van stedelijkheid is een factor: op het platteland zijn meer mensen in de weer om zich onverplicht en onbetaald in te zetten binnen organisaties dan in steden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.