Volgens Mantelzorg.nl is de definitie van mantelzorg de volgende: “Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’”

De WMO heeft een eigen definitie van mantelzorg: “Mantelzorg is zorg en ondersteuning die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in hun familie, huishouden of anderszins sociale netwerk. Het gaat om hulp die de gebruikelijke hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten overstijgt.”

De kortste uitleg van mantelzorg geeft de rijksoverheid: “Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten.”

Als mantelzorger zal het u waarschijnlijk een zorg zijn hoe de een of de ander het definieert. Wat u waarschijnlijk belangrijker vindt is wat bovenstaande organisaties voor u als mantelzorger kunnen doen. Dat kunt u vinden op de websites van Mantelzorg.nl, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, en de rijksoverheid.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.