MantelzorgNL is de nieuwe naam van Mezzo, de landelijke organisatie voor mantelzorgers en zorgprofessionals. Op de nieuwe website zijn tips, ervaringen en een luisterend oor te vinden voor mantelzorgers. Directeur Liesbeth Hoogendijk ging in haar toespraak tijdens de Nieuwsjaarsbijeenkomst in op de recente naamswijziging en deelde haar zorgen over de huidige positie van mantelzorgers.

Ze zei dat de Wmo 2015 volgens haar te optimistisch is over de basale ongelijkwaardigheid tussen burger en overheid. Zij pleit ervoor dat mantelzorgers een juridische status krijgen die hen bescherming biedt tegen overvraagd worden en overbelasting. ‘Zodat mantelzorg is wat je doet, niet waarin je verdrinkt. Of die bescherming moet in de vorm van een document gebruikelijke zorg, middels een aanpassing van de wet of met een set aan richtlijnen voor de ondersteuning van mantelzorgers – en dan met name voor de groepen die extra risico lopen – is open voor een verdiepende discussie. Maar dat de mantelzorger niet langer vogelvrij verklaard kan blijven, is voor mij duidelijk.’

Daarnaast gaf Hoogendijk het startsein voor 4 minidocu’s die een voorzet voor een discussie moeten zijn voor een discussie die zo urgent is dat ‘wij hem moeten voeren’.

De minidocu’s staan hieronder:

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.